Intelligent headset til nakketræning

 
 
Projektet blev afsluttet i 2016

 
Intelligent headset er en ny måde, hvorpå man kan forbedre rehabilitering af patienter med nakkeproblemer. Intelligent headset skal virke motiverende, så patienterne får lyst til at træne

20150601_IntelligentHeadsetNakkeproblemer er en velkendt lidelse

Projektet tager udgangspunkt i den problemstilling, at rigtig mange danskere lider af nakkeproblemer. Mange der får behandling hos kiropraktoren eller fysioterapeuten får ofte øvelser med hjem, som, hvis de udføres korrekt og ofte nok, kan hjælpe med til, at man hurtigere bliver rask igen.

 

Idéen er, at man med headsettet fra GN kan gøre øvelserne derhjemme mere interaktive, således at man via headsettets sensorer kan give patienten feedback på de øvelser der laves. Samtidig kan headsettet motivere ved f.eks. at illustrere fremgang i bevægelsesfrihed - altså hvordan patienten kommer tættere og tættere på målet om at blive rask.

 

Formål

Formålet med projektet er at undersøge headsettets anvendelighed som hjemmetræningsredskab:

 1. Den første del til at undersøge dette er at sammenholde headsettets sensorværdier under specifikke øvelser med andre systemer, der er klassificeret til at lave denne type målinger.
 2. Dernæst undersøges, hvilke type af øvelser, der kan laves og registreres med headsettet ift. et sæt af relevante øvelser, der er foreslået af fageksperter på nakketræningsområdet.
 3. Til sidst udvikles træningsprogrammer (apps) i samspil med behandlere og patienter, hvor fokus er på fleksibilitet i øvelsessammensætningen, audiofeedback til patienten og motivation for at sikre, at patienter i højere grad får lavet deres øvelser derhjemme.

 

Hvor langt kan vi nå?

Projektet forventer at give et bud på, hvordan man kan lave nakketræning derhjemme med et intelligent headset. Det har potentiale til at ændre på den måde behandleren tænker og designer hjemmeøvelser til brugeren, og samtidig giver det behandleren feedback på patientens hjemmetræning.

I behandlingssammenhæng er headsettet billigt udstyr, og det vil evt. kunne udlejes fra behandlingssteder eller købes af patienter. Headsettet fungerer i sammenhæng med en iOS- eller Android-smartphone, og derfor bør og vil apps kunne udformes til begge platforme.

 
KontaktpersonJacob  
        Nielsen

Jacob   Nielsen

Lektor, PhD


Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Email:  LOADEMAIL[jani]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]

Partnere

Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Jacob   Nielsen

Email:  LOADEMAIL[jani]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]

Web:   http://www.sdu.dk/Om_SDU/Institutter_centre/Mmmi_maersk_mckinney_moeller

Syddansk Universitet, Institut for Idræt og Biomekanik

Per  Kjær

Email:  LOADEMAIL[pkjaer]DOMAIN[health.sdu.dk]

Web:   http://www.sdu.dk/Om_SDU/Institutter_centre/Iob_Idraet_og_biomekanik

GN Store Nord

Peter  Mossner

Email:  LOADEMAIL[pmossner]DOMAIN[gn.com]

Web:   http://www.gn.com/

Innovationsnetværket RoboCluster

Conny  Heidtmann

Email:  LOADEMAIL[cohe]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]

Web:   http://www.robocluster.dk