Exoskelet til arm- og skulderregionen

 
 
 
Udvikling af nye og individuelt tilpassede exoskeletter til assistance for patienter med lammelser eller funktionsnedsættelse i armene

20121030_exoskeletLammelser i armene er en hyppig og stadig voksende komplikation hos danskere i alle aldersgrupper, som ofte ses i forbindelse med faldulykker i forbindelse sport, hvor udøverne ved et fald får læderet nervetrådene mellem nakken og armene. Lignende lammelser eller funktionsnedsættelser af arm- og skulderregionen opstår også som følge af henholdsvis slagtilfælde, en række neutrale sygdomme samt generel alderdomssvækkelse, og de berører tusindvis af danskere med store personlige og samfundsmæssige bekostninger til følge.

 

De hæmmende lammelser og funktionsnedsættelser - både delvise og fuldstændige - betyder, at de ramte har behov for hjælp fra andre til at klare helt basale dagligdagsaktiviteter såsom at spise, drikke, rede hår og andre personlige hygiejneopgaver.

 

Formål og vision

Ny og brugertilpasset teknologi kan være med til at hjælpe borgere med lammelser og behov for enten genoptræning eller støtte i deres hverdag - både på hospitalet og efterfølgende i patientens eget hjem.

 

Patient@home sætter gennem projektet "Exoskelet til arm og skulderregionen" fokus på udforskning, udvikling og udformning af et let og kompakt exoskelet, der kan understøtte og balancere bevægelser i arm- og skulderregionen for patienter med behov for støtte eller rehabilitering i dette område. Projektet anvender en række avancerede muskuloskeletale modeller, som muliggør design af individuelt og persontilpassede exoskeletter til patienter, der typisk ikke er i stand til at løfte den ramte arm ud fra kroppen eller tage hånden op til munden.

 

Det er projektets målsætning at designe og udvikle en letvægtsprototype, som helt eller delvist kan afhjælpe gener og lammelser, og som bekvemt overtager funktionen af de dysfunktionelle muskler, der er skyld i lammelsen.

 
KontaktpersonJohn  
                Rasmussen

John   Rasmussen

Professor


Aalborg Universitet, Institut for Mekanik og Produktion

Email:  LOADEMAIL[jr]DOMAIN[m-tech.aau.dk]

Partnere

Aalborg Universitet, Institut for Mekanik og Produktion

John   Rasmussen

Email:  LOADEMAIL[jr]DOMAIN[m-tech.aau.dk]

Web:   http://www.m-tech.aau.dk

Aalborg Sygehus - Århus Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Forskningsenhed

Sten  Rasmussen

Email:  LOADEMAIL[sten.rasmussen]DOMAIN[rn.dk ]

Web:   http://ortoforsk.rn.dk

Bandagist-Centret

Tine  Kølbæk

Email:  LOADEMAIL[bc]DOMAIN[bandagist-centret.dk]

Web:   http://www.bandagist-centret.dk/