Fliser med indbygget leg får ældre til at smide stokken

 
Fliser med indbygget leg får ældre til at smide stokken
28. september 2016
150 procent bedre balance, stærkere ben og potentiale til at spare millioner af kroner. Det er nogle af de overraskende resultater, ældre har opnået med en legende træning på specialudviklede fliser. Det er godt nyt for sundhedsvæsenet og muligheden for at kunne flytte genoptræning og forebyggende træning fra hospitalerne til kommunerne og borgernes eget hjem.

Farvestrålende dioder blinker insisterende og fortæller, hvilken flise fødderne skal træde på næste gang. Og fødderne bevæger sig lystigt på jagt efter den næste farve. På Vennerslund dagcenter i Gentofte Kommune er genoptræning i ældrecenteret blevet en sjov leg.

 

- Vi griner meget, og har det sjovt, siger Lise Olsen, der træner på de såkaldte Moto fliser.

 

Gentofte Kommune er en af fem danske kommuner, som i dag har implementeret de interaktive fliser i daglig brug, som del af deres genoptræningstilbud. Fliserne har forbedret de ældres balance med 150 procent og deres styrke i benene med 22 procent. Og hele ni ud af ti ældre synes ligesom Lise Olsen, at træning på fliserne er sjov. Det gør, at de træner hårdere, end de ellers ville. Allerede efter få træningsgange ses en markant forbedring af både styrke og balance, og de ældre kan overraskende hurtigt slippe stok og rollator og blive mere selvhjulpne i hverdagen.

 

- Jeg har været fuldstændig lammet, og min krop, den er kommet op at stå igen, siger Bente Løvhøj, der ligesom Lise Olsen træner på Vennerslund dagcenter i Gentofte.

 

Se også videoen Dansefliser skaber bedre balance for ældre 

 

10 års forskning

Fliserne er udviklet på Center for Playware ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). De måler 30 x 30 cm og klikkes sammen som et puslespil. De styres via en tablet, der indeholder et bredt udvalg af spil, som får fliserne til at lyse op i bestemte mønster, hvor den ældre så flytter fødderne fra flise til flise. De overraskende positive resultater med velfærdsteknologien er dokumenteret i en ny ph.d. afhandling, som viser, at træning med Moto fliserne ikke alene giver de ældre bedre mobilitet, de styrker også deres hukommelse.

 

- Jeg er enormt glad for, at vi er kommet til det her punkt. Vi har brugt ti år på at udvikle forskellige prototyper af de her fliser, der skaber sådan nogle gode resultater, siger professor Henrik Hautop Lund, Center for Playware på DTU.

 

Moto fliserne indgår også i et projekt under Patient@home, der undersøger om velfærdsteknologier skabt til genoptræning og forebyggelse i hospitalernes kontrollerede omgivelser kan flyttes ud i ukontrollerede miljøer i plejesektoren og borgernes egne hjem. Og resultaterne fra de foreløbige test af Moto fliserne i kommunerne peger i positiv retning.

 

- Det er en helt fantastisk effekt, der er blevet påvist og dokumenteret ved brugen af Moto fliserne, hvorfor det vil være interessant at benytte denne danske velfærdsteknologi i en lang række ældreinstitutioner og træningscentre. Brugen af Moto fliserne fører til forbedringer i førlighed og funktionsevner, og dermed vil de kunne forebygge faldulykker, fysisk inaktivitet og forflyttelse til plejehjem, siger Henrik Hautop Lund.

 

Farvel til faldulykker

I Gentofte Kommune, der har været med i udviklingen af de interaktive fliser, er det ønsket om at undgå faldulykker blandt kommunens ældre, der har været drivkraften. Faldulykker betyder nemlig både forringet livskvalitet for de ældre og millionstore udgifter for kommunen hvert år. Alene i 2011 havde de +65 årige borgere i Gentofte Kommune tilsammen over 5000 fald, hvoraf 51 gav hoftebrud. Det kostede samfundet mere end ti millioner kroner, hvoraf Gentofte Kommune stod for cirka 4,4 millioner kroner af udgifterne.

 

- Hvis vi skal ændre på udfordringerne med faldulykker, så bliver vi nødt til at finde på noget andet, end det vi har gjort, og det her er en af mulighederne, siger Torben H.D. Petersen, forebyggelseschef i Gentofte Kommune.

 

Den sjove træning kan spare kommunerne millioner af kroner, fordi de ældre bliver mere selvhjulpne og for eksempel undgår overflytning til plejehjem, der koster samfundet 30.000 kr. om måneden.

 

Se videoen Dansefliser med dyrelyde får ældre til at smide rollatoren

 

Moto fliserne produceres og leveres af firmaet Entertainment Robotics. Brochuren om Moto fliserne kan du finde her 

 
KontaktpersonHenrik 
                Hautop Lund

Henrik  Hautop Lund

Professor


Danmarks Tekniske Universitet, Center for Playware

Email:  LOADEMAIL[hhl]DOMAIN[playware.dtu.dk]