Robotter i genoptræningen

 
4. december 2015
Patient@home, gør status efter tre års arbejde. Genoptræning af blodproppatienter med industrirobotter er en af projektets løsninger, som rummer stort potentiale, skriver Altinget.dk. Løsningen blev præsenteret for universitetshospitaler og virksomheder i Kina i november og mødte flere interesserede potentielle samarbejdspartnere.

Robotter letter ikke blot arbejdsgange i industrien, de kan også gøre livet lettere for mange danske kommuner og assistere patienter med genoptræning.

 

Robotten Universal RoboTrainer er p.t. under udvikling i regi af Patient@home og skal understøtte eksempelvis blodproppatienter med at genvinde funktionsevnen. Studier har vist, at mange gentagelser af træningsøvelser er et effektivt middel til at få hjernen til at lære at kontrollere lammede muskler, så funktionsevnen gradvist vender tilbage igen. Alt efter lammelsens karakter er patienterne ofte ikke selv i stand til at lave øvelserne uden hjælp fra en fysioterapeut. Det ændres med robotarmen Universal RoboTrainer, som hjælper patienterne med selv at foretage de øvelser, der er behov for til genoptræning.

 

Patienten griber blot fat i robottens arm, som så fører og guider patienten gennem øvelsen i den ønskede bevægelsesbane. Ved hjælp af sensorer kan robotten bestemme, hvor meget modstand (vægt) patienten skal have og derved tilpasse øvelserne, så de passer til den enkelte patients niveau og fremskridt. I takt med at patienten genvinder styrke i armen og reduceres hjælpen fra robotten.

 

Læs også Intelligent træning med RoboTrainer

 

Altinget.dk har besøgt Patient@home og bl.a. interviewet lektor og ph.dk Jacob Nielsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, der er med til at udvikle robotten.

 

- Lige nu arbejder vi med at efterligne nogle simple træningsøvelser. Terapeuterne definerer øvelserne gennem videooptagelser, der illustrerer øvelsen fra flere vinkler. Dette bliver ingeniørernes skabelon i forhold til at finde ud af, hvordan robotten smartest hjælper med at lave samme øvelser, forklarer Jacob Nielsen til Altinget.dk.

 

Løsningen har stort potentiale i kommunerne, der siden kommunalreformen i 2007 har haft ansvaret for den kommunale genoptræning.

 

- Flere og flere opgaver flyttes disse år til kommunerne. Det er blandt andet en konsekvens af ønsket om mindre ambulant behandling på hospitalerne. Men kommunerne har hverken ressourcer eller midler til at tilbyde traditionel fysioterapi, så derfor ses ideen om en robot, som kan assistere patienten under genoptræning, som en kæmpe hjælp, siger Jørgen Løkkegaard, der er chef for Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi på Teknologisk Institut og leder for innovationsarbejdet i Patient@home.

 

Med Universal RoboTrainer får kommunerne mulighed for at tilbyde patienterne mere individuelt tilpasset træning. Samtidig kan de frigive store dele af terapeuternes tid, så de i højere grad kan guide patienterne og optimere deres træning, fremfor at skulle hjælpe dem med at udføre øvelserne.

 

Læs hele artiklen i Altinget.dk: Robotter i genoptræningen kan lette livet for kommunerne, 4. december 2015 

 

Du kan læse mere om Universal RoboTrainer og se partneroversigten HER

 

Interesse fra Kina

RoboTrainer-konceptet møder stor interesse. Ikke kun fra de danske kommuner, men også fra Kina, hvor løsningen blev præsenteret for universitetshospitaler og virksomheder i Shanghai-området under et besøg i november 2015. Turen var arrangeret af Syddansk Universitet, som var på udkig efter kinesiske samarbejdspartnere til test af denne type teknologi.

 

- Kina står med de samme udfordringer, som vi gør i Danmark. De har en kæmpe ældrebyrde lige rundt om hjørnet, og de er ved at kigge på, hvordan deres sundhedssystem skal kunne bære det, siger lektor og ph.d. Jacob Nielsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

 

- De syntes bestemt, at RoboTrainer kunne indgå i deres sammenhænge. Vi var ude på et rehabiliteringshospital, som gerne ville være med til at teste det, så næste skridt er at søge midler til at lave et egentligt samarbejde der. Lidt længere ude i fremtiden skal vi have valideret vores øvelser og lavet et egentligt medicinsk studie på det. Er der den rigtige effekt, skal vi have lavet et produkt ud af det; og det kunne eventuelt være i samarbejde med nogle kinesiske virksomheder. Der var i hvert fald interesse for det, siger Jacob Nielsen.

 

RoboTrainer er målrettet rehabilitering i kommunerne. Syddansk Universitet har også igangsat et andet projekt, RoboTrainer Light, som i højere grad er tænkt som et hjemmetræningsredskab.

 

Læs mere om dette projekt: Robot skal optimere genoptræningsforløb

 
KontaktpersonJacob  
                Nielsen

Jacob   Nielsen

Lektor, PhD


Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Email:  LOADEMAIL[jani]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]