Robot skal optimere genoptræningsforløb

 
Robot skal optimere genoptræningsforløb
26. november 2015
Genoptræningsrobotten RoboTrainer Light kan hjælpe patienter, der døjer med følger efter eksempelvis blodpropper i hjernen eller hjerneblødninger. Der mangler nu nye projektpartnere til en videreudvikling af robotten.

I Danmark indlægges der årligt ca. 12.500 mennesker på hospitalet på grund af apopleksi, og de årlige udgifter til behandling og pleje beløber sig til 2,7 milliarder kroner. Men der er hjælp at hente i robotteknologien, der med sine fintfølende sensorer kan være med til at få krop og hjerne til at arbejde sammen igen.  RoboTrainer Light, der er udviklet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet (SDU), er tredje generation af en træningsrobot og et godt eksempel på dette.

 

- Vores vision for RoboTrainer Light er at lave den billigste og mest effektive genoptræningsrobot, som ved hjælp af et raffineret styresystem, der tager højde for position, hastighed og kraft, kan agere ultrahurtigt og med høj præcision i samspil med patienten, udtaler Anders Steengaard Sørensen, lektor ved SDU.

 

For Anders Steengaard Sørensen, der står bag udviklingen af robotten, startede det hele med eksperimentel robotteknologi inden for blandt andet lasersvejserobotter til Lindøs store skibsskrog. Senere hen udviklede den eksperimentelle del sig til velfærdsteknologi, som han nu har arbejder med på tiende år.

 

Hurtigere bedring med snoretræk og motor
Teknologien bag RoboTrainer Light består af en snor, der er forbundet til en motor. Når patienten trækker i snoren, kompenserer motoren for armens egen vægt, og patienten kan på den måde få motioneret musklerne ved egen kraft, selvom patienten ikke er stærk nok til at løfte sin arm. Med andre ord opstår der hos patienten en følelse af vægtløshed igennem træningsrobotten - som når man står under vandet i et svømmebassin - og patienten kan træne med lav belastning lige fra starten, umiddelbart efter skaden er opstået.

 

- Der er ofte et enormt gab mellem den træning, som patienten reelt set burde have, og den træning sundhedssektoren har mulighed for at tilbyde. Samtidig gør robotternes ultrahurtige reaktionstid, at de kan tilbyde træningsformer, der før kun var tilgængelige ved træning i vand. Den kombination gør robotteknologi meget attraktiv ved rehabilitering efter delvise lammelser, for eksempel som følge af ulykker eller blodpropper, udtaler Anders Steengaard Sørensen, lektor ved SDU.

 

Mulighederne i RoboTrainer Light er ifølge Anders Steengaard Sørensen derfor store. Patienterne vil både opleve en hurtigere bedring og et højere funktionsniveau. Hvor mange og hvor meget ved man ikke endnu, men det vil man forsøge at afklare via kliniske tests i nye projektsamarbejder.

 

Se videopræsentation af projektet HER.

 

Nye partnere til udviklingsprojekt

RoboTrainer Light er en videreudvikling af de to projekter 'Universal RoboTrainer' og 'RoboTrainer'. Håbet er nu, at virksomheder og partnere fra sundhedsvæsnet med interesse for genoptræningsteknologi vil byde ind som projektpartnere i en videreudvikling af genoptræningsrobotten ved eksempelvis Innovationsfonden, EU's rammeprogram Horizon 2020 eller regionerne.

 

- Vi har vist princippets effekt i et enkelt tilfælde med den første prototype og skal nu i gang med næste bølge af forsøg. Her skal vi afklare hvor mange, der kan have gavn af robottræningen, og hvor store fremskridt de vil kunne gøre, udtaler Anders Steengaard Sørensen, lektor ved SDU.

 

Kommercielle genoptræningsteknologier bliver allerede testet på danske hospitaler, men i en videreudvikling af RoboTrainer Light vil man som projektpartner få mulighed for at være med til at finde helt nye løsninger. Der vil blandt andet være fokus på samspillet mellem menneske og maskine og de psykologiske spørgsmål, der opstår, når menneske og maskine interagerer via en genoptræningsrobot.

 

Læs mere om projektet HER.

 
KontaktpersonAnders S. 
                Sørensen

Anders S.  Sørensen

Lektor


Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Email:  LOADEMAIL[anss]DOMAIN[mmmi.sdu.dk]