Vi skal tænke anderledes i fremtiden

 
Vi skal tænke anderledes i fremtiden
17. december 2014
Patienter skal holdes væk fra sygehusene, og det er ikke nok kun at kigge på behandling af patienter i eget hjem. Der skal også være langt større fokus på forebyggende behandling (preventive medicine) ifølge lægefaglig direktør Peder Jest, Odense Universitetshospital OUH.

Tankegangen skal ændres i fremtiden. Det blev slået fast på Patient@homes konsortiemøde den 13. november 2014, da Peder Jest, lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital og medlem af direktionen i Patient@home, efterlyste et langt større fokus på den forebyggende indsats.

 

- Vi skal tænke anderledes i fremtiden. Jeg vil holde patienter helt væk fra hospitalerne. Jeg vil ikke kun have nye måder at behandle patienter på, jeg vil hellere undgå, at de overhovedet skal behandles, sagde Peder Jest på konsortiemødet.

 

Ifølge Peder Jest er den forebyggende behandling afgørende, fordi den demografiske udvikling, som betyder væsentligt flere ældre, nu for alvor kan mærkes på hospitalerne. Udviklingen kan blandt andet ses på den gennemsnitlige indlæggelsestid, der netop nu er på 3,4 dage for alle typer patienter - og som for første gang i flere år er stigende.

 

- Det er en virkelig effektiv indlæggelsestid sammenlignet med andre lande. Men den er stigende. Det er et problem! Det viser, at de patienter, vi har i fremtiden, er de for alvor syge personer. Derfor skal vi tage vare på de andre patienter udenfor hospitalet, forklarede Peder Jest.

 

Befolkningen skal uddannes

Indsatsen uden for hospitalerne skal ikke kun omhandle de praktiserende læger og kommunerne. Peder Jest efterlyser også en uddannelse af befolkningen, der skal blive bedre til at tage vare på sig selv.

 

- De praktiserende læger kan bruge mere tid på at uddanne i stedet for kun at behandle. Hvorfor bliver skolebørn ikke undervist i, hvordan de holder sig raske? Vi bruger simpelthen ikke nok ressourcer på en forebyggende indsats, sagde Peder Jest.

 

En befolkningen, der tager bedre vare på sig selv, er en af løsningerne på den så ofte omtalte udfordring, som ligger i den demografiske udvikling.

 

For yderligere information

Kontakt Peder Jest, lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital og medlem af direktionen i Patient@home, T. +45 4082 7341, peder.jest@ouh.regionsyddanmark.dk.

 
KontaktpersonPeder 
                Jest

Peder  Jest

Lægefaglig direktør, MD


Odense Universitetshospital

Email:  LOADEMAIL[peder.jest]DOMAIN[ouh.regionsyddanmark.dk ]