Telemedicinsk udbredelse i USA og Storbritannien

 
Telemedicinsk udbredelse i USA og Storbritannien
7. november 2013
Deltagerne på årets European Telemedicine Conference fik et særligt indblik i udviklingen og implementeringen af telemedicin og telesundhed i USA og Storbritannien netop nu. Begge markeder synes interessante for danske virksomheder.

Årets European Telemedicine Conference (ETC), der blev afholdt i Edinburgh, Skotland, den 29. - 30. oktober, satte særligt fokus på det britiske og amerikanske marked. Indbudte oplægsholdere og udstillere gav en overordnet status på, hvor udviklingen af telemedicin og telesundhed står netop nu på de to markeder, herunder hvilke muligheder og udfordringer aktørerne støder ind i.

 

I USA har det sundhedsforsikringsstyrede sundhedssystem en positiv indvirkning på udbredelsen af telemedicin, da forbrugerne har mulighed for at vælge en telemedicinsk løsning, hvis de finder det bedst. Samtidig er det interessant, at hospitalerne ikke modtager ekstra økonomisk støtte (funding), hvis deres genindlæggelsesrate overstiger det niveau, de havde det foregående år. Disse faktorer giver et åbenlyst incitament til at investere i telemedicinske løsninger, og virksomhederne er tænkt med fra start.

 

- Der eksperimenteres i øjeblikket med en såkaldt 'bundled profit sharing'-model, hvor virksomheder vil kunne få del i den besparelse, som den telemedicinske model giver fx et hospital. Denne forretningsmodel er tilsyneladende kun i sin vorden, men den tegner spændende, da den kan overkomme nogle af de problemer de nuværende forretningsmodeller har, siger vicedirektør Morten Bierbaum, Welfare Tech, som deltog på konferencen.

 

På negativsiden tæller, at der er store forskelle mellem de enkelte stater i USA.

 

- Et system, der er implementeret i en stat, kan ikke "bare" kan skaleres ud i andre stater. Der kan være forskelle på lovgivning, godkendelser, strukturer osv. Endnu værre er det, at amerikanerne stadig kæmper med at få hurtigt internet ud i alle hjem, siger Morten Bierbaum.

 

Et marked meget lig det danske


I Storbritannien viser det offentligt finansierede sundhedssystem, National Health Service (NHS), stor interesse for telemedicinske løsninger.

 

- Spørger man de engelske deltagere, er situationen meget lig den danske: Markedet er fragmenteret, og beslutningstagerne på de enkelte sygehuse sidder som "konger" og bestemmer, hvilke løsninger de ønsker sig. Virksomheder vil derfor skulle sælge deres løsning fra sygehus til sygehus. Desuden fortæller de engelske udbydere af løsninger, at sygehusene er tøvende over for køb. Blandt andet på grund af usikkerhed over for teknologien og for det økonomiske udbytte af investeringer, ligesom sygeplejersker ikke ønsker at gøre sig selv arbejdsløse ved køb af telemedicinske løsninger, fortæller Morten Bierbaum.

 

Lige som på det danske marked, er det i Storbritannien afgørende, at virksomheder har disse elementer for øje, når de skal sælge deres løsninger. Der er dog en struktur i Storbritannien, som gør at telemedicinske løsninger møder stor interesse.

 

- Det engelske marked har en yderst interessant facet, idet deres reimbursement-system, dvs. den struktur hvorpå sygehusene modtager midler på ved indlæggelser, er indrettet således, at sygehuse ikke modtager midler for en genindlæggelse, hvis en patient bliver genindlagt inden for 30 dage. Dette skaber et kraftigt incitament til at investere i teknologiske løsninger, der kan holde patienterne ude af hospitalerne, siger Morten Bierbaum.

 

Status på markedssituationen lige nu er, at der skal skabes et forstærket fokus på udvikling af forbedrede standarder for økonomisk evaluering af produkterne, så forhindringer for køb elimineres og muliggør skallering af telemedicinske løsninger.

 

Læs også De nyeste tendenser inden for telemedicin, hvor Morten Bierbaum rapporterer om hovedtendenserne inden for telemedicin og telesundhed på ETC-konferencen.

 

 
Kontaktperson