Standarder hjælper nyudviklet velfærdsteknologi på vej

 
Standarder hjælper nyudviklet velfærdsteknologi på vej
8. oktober 2013
Standarder bør tænkes ind fra start, når ny telemedicin og velfærdsteknologi bliver til. Ellers kommer de aldrig nogen til gode, og bliver lagt på hylden inden de når markedet, lyder det fra innovationskonsortiet Patient@home.

Teknologi, der ikke tidligere har været anvendt i sundhedsmæssige sammenhænge, tænkes i stigende grad tænkt ind, når universiteter, virksomheder og sundhedssektoren skaber ny velfærdsteknologi. Desværre støder mange teknologiske nyskabelser på udfordringer omkring gældende regler, herunder regulatoriske forhold og standarder inden for sundhedssektoren.

 

Det kan betyde en lang og dyr vej til markedet, mens noget ny teknologi aldrig når markedet. Dansk Standard har derfor indledt et samarbejde med innovationskonsortiet Patient@home, som skal sikre, at standarder bliver tænkt ind lige fra start, når nye velfærdsteknologier bliver skabt.

 

- Der sker et teknologiskred i øjeblikket med fx smartphonen. Alle er med og accepten af personlig teknologi er bred. Det åbner nye muligheder for at skabe nye velfærdsteknologiske løsninger. Men desværre har dem, der har forstand på teknologien, sjældent forstand på standarderne og andre regulatoriske aspekter, som man bør tage højde for, hvis ens nyskabelse en dag skal finde vej til markedet. Bare det at lave en pilottest, som overholder gældende regler kan være en stor udfordring, siger projektleder Conny Heidtmann, Patient@home.

 

Det gør samarbejdet mellem Dansk Standard og Patient@home nu gøre noget ved. Projektet skal sikre, at forskere og virksomheder får effektiv og anvendelig viden om standarder i forbindelse med konkrete udviklingsprojekter.

 

- Rigtigt mange nyskabelser kommer aldrig nogen til gode, fordi de bliver lagt på hylden allerede inden de bliver til noget. Ofte fordi, man har glemt at tage højde for gældende standarder. Og lever et produkt ikke op til standarderne, der ofte er markeds- eller lovkrav, kan det ikke sælges. Det er altså alfa og omega, at produktudviklere kender de standarder, der findes på området, siger Gert Steffensen, rådgivningsdirektør i Dansk Standard:

 

- Skal viden omsættes til vækst, kræver det, at nyskabelsen kan kommercialiseres. Og så er det helt essentielt, at nyskabelsen lever op til standarderne på området. Ellers kan den aldrig blive til forretning.

 

Dansk Standard vil sikre, at der anvendes internationale standarder, så den nyudviklede teknologi i Patient@home målrettes det globale marked.

 

Læs mere om Dansk Standard på www.ds.dk