Nyt koncept giver større fleksibilitet til kørestolsbrugere

 
Nyt koncept giver større fleksibilitet til kørestolsbrugere
29. oktober 2013
Studerende ved Syddansk Universitet har i samarbejde med Teknologisk Institut gentænkt den traditionelle kørestolsløsning og søger nu virksomheder til at videreudvikle konceptet fra ide til produktlancering.

Når en person bruger kørestol, hvad enten det er længerevarende eller blot midlertidigt, er vedkommende typisk placeret i en siddende position. Men hvorfor egentlig det? Hvorfor skal personer, der er i stand til det, ikke også kunne stå oprejst? Det kunne forbedre blodomløbet, forebygge siddesår og give kørestolsbrugere følelsen af at være "på højde" med sine medmennesker.

 

Det er baggrunden for konceptet Transcendo, der er udviklet af en gruppe produktudviklings- ingeniørerstuderende (Product Development and Innovation Engineers - PDI) ved Syddansk Universitet i samarbejde med Teknologisk Institut, der har haft en vejledende rolle i forløbet.

 

De studerende efterlyser nu i Patient@home-regi virksomheder, der har interesse i at indgå samarbejde med henblik på at videreudvikle Transcendo-konceptet, og modne ideen frem mod en egentlig produktlancering.

 

Øget fleksibilitet målrettet børn og yngre teenagere

Transcendo er en kørestolsløsning, der giver kørestolsbrugere mulighed for både at være placeret siddende og stående oprejst. Overgangen mellem siddende og stående position er glidende, og brugerne kan derfor også være placeret mere eller mindre siddende eller stående. Transcendo-løsningen giver mulighed for at blive spændt fast, så brugeren ikke falder ud af en stående position, og fodstøtten er lavet med ruflet overflade, for at sikre et solidt fodfæste.

De studerende har i udviklingen af konceptet arbejdet med forskellige aspekter af produktudviklingen, heriblandt konstruktion med valg af komponenter og materialer. Transcendo er i udgangspunktet udviklet til målgruppen børn og yngre teenagere med bevægelsesvanskeligheder, og designet tager derfor særligt højde for at tiltrække netop denne målgruppe.

 

Konkurrentanalyse viser åbning i markedet

Der er i udarbejdelsen af konceptet blevet arbejdet med forskellige forretningsmodeller og udarbejdet en konkurrentanalyse.

 

Analysen viser, at der findes forskellige løsninger på markedet, som giver kørestolsbrugere mulighed for at stå oprejst. En type løsning giver brugeren mulighed for at stå men ikke sidde. En anden type kan hjælpe brugeren med at komme fra siddende til stående position, men kan ikke køre, når personen står oprejst. En tredje type kan køre i begge positioner, stående og siddende, men kræver at brugeren har stor muskelstyrke i overkroppen, for at holde sig oprejst. Det er derfor vanskeligt for den valgte målgruppe, børn og yngre teenagere, at benytte denne løsning, da de typisk ikke har den nødvendige styrke.

 

Transcendo giver kørestolsbrugere mere fleksibilitet med sine forskellige indstillinger: Frit valg mellem stående og siddende position, høj hastighed til transport og lav hastighed, hvis brugeren vil "gå" oprejst sammen med andre. Løsningen er desuden mere kompakt end andre lignende løsninger og velegnet til såvel indendørs som udendørs brug.

 

Yderligere information og mulighed for samarbejde

Virksomheder, der har interesse i at høre mere om Transcendo og indgå samarbejde med de studerende med henblik på at modne og udvikle konceptet videre, så en produktlancering kan blive til virkelighed, henvises til PDI-studerende, Daniella Alalouf (US), Syddansk Universitet, på telefon +45 4178 4090, daniella_alalouf@live.com eller designingeniør Mette Søndergaard Nielsen, Teknologisk Institut, telefon +45 7220 1245, msni@teknologisk.dk.