Kommunesamarbejde er vigtigt for Patient@home

 
Kommunesamarbejde er vigtigt for Patient@home
10. marts 2014
Tre kommuner er allerede aktivt med i Patient@home – og flere er på vej. De er en vigtig faktor i processen for at udvikle nye produkter.

Odense, Århus og Næstved kommuner har været med i Patient@home fra projektets start. Fremover kan de se frem til at få selskab af andre kommuner. Flere har været i direkte kontakt med Patient@home, om et partnerskab eller samarbejde, og andre står klar i kulissen til at være med i flere spændende projekter.

 

Kommuner er vigtige, fordi de servicerer de borgere, der skal have gavn af de mange telemedicinske løsninger, der udvikles i Patient@home. Derfor er de også førstehåndseksperter på, hvad der overhovedet er brug for, og hvad der er muligt at implementere. Derudover har kommunerne mulighed for at forsøgsindkøre prototyper og afdække effekten af nye produkter til fælles gavn for såvel virksomheder som kommuner.

 

- Samarbejde med kommuner er vigtigt for Patient@home af flere årsager. De to vigtigste er, at kommunerne kan komme med forespørgsler og input om, hvad der konkret er brug for at udvikle, men i særdeleshed, fordi der i kommunerne er mulighed for at teste projekter i praksis og derved sikre, at de færdige produkter tilpasses den virkelighed, de skal fungere i på bedste vis, siger Kristina Lagoni Garbøl, der er udviklingskonsulent i Welfare Tech og arbejdspakkeleder i Patient@home.

 

Klarlægge fælles incitamenter for samarbejde

Netop fordi samarbejdet er så vigtigt, har Patient@home været i kontakt med flere kommuner i forbindelse med arbejdet og udviklingen af 40 nye produktkoncepter, som letter presset fra sygehusene og fremmer muligheden for patienter i eget hjem. Dialogen med kommunerne skal klargøre, om der er et fælles incitament for at starte et samarbejde. Og det er lovende røster, der høres. Det er ikke et stort antal konkrete aftaler, der er på bordet endnu, men flere er på vej ind i folden.

 

- Jeg synes, det lyder som om, der er rigtig god opbakning til projektet. Vi har nogle stykker, der har meldt klart ud, at de gerne vil indgå. Andre har været med til kickstartmøder og seminarer, og det er nogle af dem vi skal tage kontakt til fremadrettet, forklarer Kristina Lagoni Garbøl.

 

Win-win samarbejde

Det er ikke kun på den ene side af bordet samarbejdet kan give pote. Kommuner har også adskillige grunde til at være med i Patient@home. Flere og flere patienter bliver indlagt i eget hjem, hvor de overgår til den kommunale hjemmepleje i stedet for hospitalernes. Blandt andet derfor ser kommunerne gode grunde til at være med i udviklingsprocessen af produkter, der kan forbedre oplevelsen af og økonomien i at være patient i eget hjem. Den bedste mulighed kommunerne har for at præge produkterne er ved at være med i udviklingen af dem, forklarer projektleder Mette Halkier Laurien fra Århus Kommune, som er partner i projektet.

 

- Når vi deltager, så er det med borgere, som er en mere realistisk målgruppe end de borgere, som leverandører ellers kan finde på at bruge som sparring ved udvikling af nye produkter. I det 'virkelige' liv står vi med en målgruppe, som ofte har kognitive problemer. Dette har stor betydning for, hvor intuitivt et produkt skal være, siger Mette Halkier Laurien.

 

Kommunerne håber, at de får flere brugbare hjælpemidler og services ud af Patient@home, hvis de selv deltager. Men de har ikke haft mulighed for at vurdere, hvor meget de egentlig får ud af projektet, da de fleste produkter stadig er i enten ide- eller prototypefasen. Det er først senere i forløbet, at løsningerne reelt kan gøre en forskel i kommunerne.

 

- Der er ikke nogen af projekterne, der er kommet rigtigt i gang endnu. Det projekt, der er kommet længst er projektet med Ergolet, hvor en ny ståløfter udvikles, fortæller Mette Halkier Laurien.

 

Læs mere om Ergolet udvikler ny ståløfter

 

For mere information om, hvordan kommuner kan indgå i Patient@home, kontakt udviklingskonsulent Kristina Lagoni Garbøl på T. +45 2369 9462 eller krlag@welfaretech.dk.

 
Kontaktperson