Innovationsnetværkene på Folkemøde

 
Innovationsnetværkene på Folkemøde
25. juni 2014
Forsknings- og Innovationsstyrelsen gentog sidste års succes med præsentation af de danske innovationsnetværk på Folkemødet 2014.

Igen i år blev de danske innovationsnetværk præsenteret på Folkemødet Bornholm ved en fællesstand arrangeret af Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Blandt de præsenterede netværk var Patient@home, robotklyngen RoboCluster og det nye Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi, som drives af Welfare Tech. Gennem fire dage kunne interesserede folkemødedeltagere besøge standen og få en snak om innovation og innovationsnetværkenes virke i Danmark. En mulighed mange benyttede sig af.

 

Innovationsnetværkene var også vært for fem events. Blandt dem en workshop, Fra ældrebyrde til ældrestyrke, med fokus på 65+ segmentet som en værdifuld ressource, der kan bidrage positivt med visioner for ældres livsstil; og en livlig debat, hvor uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) blev udfordret af hjerneforsker Peter Lund Madsen og entertainer Anders Lund Madsen på den aktuelle status for forskning og innovation i Danmark.

 

Bag en innovationsnetværkskage 

Eva Ryberg fra VE Net, den nationale platform på energiområdet, var vært for den første event på Innovationsnetværkenes stand. Hun lagde ud med at give Folkemødedeltagerne et grundlæggende indblik i, hvad innovationsnetværkene er, og hvordan de er opbygget. Med hjælp fra Nana Frolov Christensen, som vandt den Store Bagedyst på DR1 i 2012, blev dette illustreret med tilblivelsen af en innovationsnetværkskage, hvor ingredienserne symboliserede de forskellige grundsten og samarbejdet i et innovationsnetværk.

 

- Den første ingrediens i innovationsnetværkskagen er smør, som symboliserer videninstitutionerne. De er grundstammen i ethvert innovationsnetværk. Det er herfra ny viden udspringer og tilføjer kraft til virksomhederne, sagde Eva Ryberg;

 

- Virksomhederne symboliseres med sukker, som giver innovationsnetværket smag og karakter, mens brancheorganisationerne symboliseres med vaniljesukker, der forstærker smagen. Så tilføjes eksperterne. Dem symboliserer vi med æg. De giver innovationskagen substans og får den til at hænge sammen.

 

De sidste ingredienser er mel og bagepulver. Melet symboliserer finansieringen fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, mens bagepulveret symboliserer sekretariatsledelsen i hvert enkelt netværk.

 

- Det er dem, der får kagen, innovationsnetværket, til at løfte sig op i en højere enhed og sætte retningen på. Nu har vi grunddejen, som alle 22 innovationsnetværk består af. Og nu kan vi smagssætte og differentierer, så innovationskagen får sit eget kendetegn, sagde Eva Ryberg.

 

Eventen blev afsluttet med tilblivelsen af tre kagevarianter, som symboliserede tre specifikke innovationsnetværk. Publikum fik herefter smagsprøver, som symbol på at viden skal spredes.

 

- Der er ikke noget ved at ligge inde med viden, det spredes ved at dele ud, sagde Eva Ryberg.

 

Se en oversigt over de 22 nuværende innovationsnetværk på Netmatch.nu