Innovation og dokumentation hænger sammen

 
Innovation og dokumentation hænger sammen
11. juni 2013
Udviklingen af innovative velfærdsteknologier i Patient@home foregår i et systematisk samspil mellem innovationsmodellen i Patient@home og evalueringsmetoden MAST.

Af Eivind Sønderborg Johansen, WelHealth #2

 

Patient@homes innovationsmodel er udviklet af partnerne i projektet under ledelse af innovationsleder Jørgen Løkkegaard, Teknologisk Institut. Den beskriver i fem faser forløbet i et typisk udviklingsprojekt:

 

  1. Afdækning af behov
  2. Konceptudvikling
  3. Test af koncept og prototype
  4. Produktdesign og test af betaversion
  5. Klinisk afprøvning med brugerfeedback fra patienter og personale samt evaluering af effekten inden den endelige lancering af produktet.

 

- Det er sjældent, man rammer helt i plet i første forsøg med en prototype, så der skal som regel videreudvikles på den, før betaudgaven er klar til endelig afprøvning, forklarer Jørgen Løkkegaard.

 

Projekterne i Patient@home evalueres gennem hele forløbet.

 

- Politiske beslutningstagere og medarbejdere i sundhedsvæsnet kræver helt naturligt dokumentation og evidens for, at et nyt produkt gavner og ikke i værste fald skader patienten. Der skal samtidig være sammenhæng mellem økonomi og effekt, siger Jørgen Løkkegaard.

 

MAST-modellen

 

MAST står for Model of ASsessment of Telemedicine og anvendes til evaluering i Patient@home. Modellen er udviklet i 2009 som et EU-projekt med danske eksperter i front, og den anvendes i 19 medlemslande til medicinsk teknologivurdering.

 

MAST er en evalueringsmetode, der afdækker et bredt spekter af problemstillinger forbundet med ny telemedicin og velfærdsteknologi generelt, dvs. den kliniske effekt, patientsikkerhed, patientens oplevelse af teknologien, økonomiske og organisatoriske konsekvenser, juridiske aspekter samt kulturelle og etiske forhold.

 

Se innovationsmodellen og gå op opdagelse i videoer og nyheder om andre velfærdsteknologiske projekter i det nye WelHealth #2, som kan downloades nu til iPad og Android tablets. Installere appen "WelHealth" på din tablet fra Apple App Store (iPad) eller Google Play Butik (Android).

 

Download til iPad

 

Download til Android