Folkedebat om fremtidens sundhedsvæsen

 
Folkedebat om fremtidens sundhedsvæsen
25. juni 2014
Årets Folkemøde på Bornholm var rig på debatter og events med sundhed, pleje, behandling og forebyggelse som tema. Patient@home var også repræsenteret på Forsknings- og Innovationsstyrelsens stand.

For fjerde år i træk bød Bornholms borgmester Winni Grosbøl (S) velkommen til folkemøde i Allinge, med solen for oven og havet i baggrunden, mens debatlystne danskere fra nær og fjern stod klar til at kaste sig ud i et fire dages tæt pakket program med mere end 2.000 events. Emnerne spændte vanen tro bredt, og igen i år var der annonceret en lang række debatter inden for sundhed, pleje, borgerinddragelse og innovation.

 

Patient@home var også med og repræsenteret på Forsknings- og Innovationsstyrelsens stand, lige ved siden af Store scene på Cirkuspladsen, hvorfra borgmesteren bød velkommen.

 

- Mit indtryk er, at rejsen herover rummer forventning og gensynsglæde, og i år har endnu flere end de foregående år taget turen for at bruge de næste par dage på den politiske debat. På tværs af generationer, politisk observans, religion og andre skel danner Allinge rammen om dialogen, diskussionen og mødet mellem mennesker, sagde Winnie Grosbøl.

 

Det viste sig at holde stik. Mere end 80.000 gæster deltog på Folkemødet 2014, som hermed igen slog rekord og viste, at der er stor lyst til uformel debat og dialog blandt danskerne.

 

- Folkets dom over folkemødet er netop blevet offentliggjort. Efter i flere år at have diskuteret, om folk overhovedet gider folkemødet, og de politiske debatter, har vi spurgt, hvilke ord folk forbinder folkemødet med. 'Bornholm' kommer ind på en førsteplads. Men herefter følger ord som politik, debat, politikere, demokrati, sommer, folkeligt, festligt pg mange mennesker, sagde Winnie Grosbøl.

 

Tæt pakket program

600 organisationer var vært for en stand på Folkemødet 2014. Heriblandt både Danske Regioner, kommuner og interesseorganisationer med virke inden for sundhed og pleje; bl.a. Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer, Nationalt Videnscenter for Demens, Danske Patienter, PLO - Praktiserende Læger.

Også på eventsiden var der fuldt program inden for sundhed og pleje. Således var der 277 events inden for sundhed og helse, 166 events inden for forebyggelse og oplysning, 97 events inden for vækst, 62 events inden for digitalisering, 51 events med fokus på ældre og 48 events inden for emnet omsorg og sygepleje.

 

Blandt de gennemgående og hyppigt italesatte temaer var uligheden i sundhedsvæsenet og det faktum, at folk med lange uddannelser i gennemsnit lever 10-15 år længere end folk med korte eller ingen uddannelse; mulige prioriteringer i sundhedsvæsenet som vejen til at få størst effekt ud af sundhedskronerne; monitoring til forebyggelse; identificering af risikogrupper og muligheder for udbud og udlicitering til private udbydere inden for pleje- og sundhed.

 

Folkemødet gentages i 2015, 11. - 14. juni.